22 Nisan 2015 Çarşamba

Ispanak Kavurması Tarifi

MALZEMELER:

  • 1 kg ıspanak
  • 1kahve fincanı haşlanmış mercimek
  • 10 parça pastırma
  • 2 yemek kaşığı tahin
  • 1 yumurta
  • Tuz
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı



HAZIRLANIŞI:
  • Ispanakları temizleyip yıkayın ve büyük bir tencereye alın.
  • Üzerine su ekleyip 15 dakika haşlayın. Rengi solmadan ocaktan alın.
  • Suyunu süzüp ekmek kesme tahtası üzerine alıp bıçakla incecik kıyın.
  • Zeytinyağını tencereye alıp ıspanağı ekleyin, tahta kaşıkla kavurun.
  • Haşlanmış pirinci ekleyip kavurmaya devam edin.
  • İnce doğranmış pastırmayı ekleyin.
  • Ispanaktan çıtırtı gelmeye başladığında tahini ilave edin.
  • Biraz daha kavurup yumurtayı ekleyin. Karıştırıp pişirin.
  • Tuzla tatlandırıp servis yapın.

6 Nisan 2015 Pazartesi

Kete Nasıl Yapılır?

MALZEMELER:

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 yumurta akı
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 9 su bardağı un
Üzeri İçin;
  • 3 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 yemek kaşığı çörek otu
  • 1 yemek kaşığı ayçiçeği içi
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
İç Harcı İçin;
  • 5 yemek kaşığı un
  • 125 gr tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
HAZIRLANIŞI:


  • İç harcı için tereyağını tencerede eritip unu ekleyin.
  • Unu, kısık ateşte pembeleşinceye kadar kavurun. Tuz serpip ocaktan alın.
  • Hamur için, maya ve ılık sütü büyük bir kaba alıp maya eriyene kadar karıştırın.
  • Unu azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında pürüzsüz bir hamur yoğurun.
  • Üzerini örtüp, mayalanması için 1 saat bekletin.
  • Hamuru 9 eşit bezeye ayırın.
  • Bezeleri, un serpilmiş tezgahın üzerinde elinizle incelterek pasta tabağı büyüklüğünde açın.
  • Fırın tepsisini yağlayın.
  • Açtığınız hamurların ortasına birer yemek kaşığı iç malzeme ilave edin ve hafifçe yayın.
  • Hamurların uç kısımlarını yukarı doğru toplayıp kapatın ve birleşim yerleri altta kalacak şekilde tepsiye yerleştirin.
  • Hamurların üzerine elinizle hafifçe bastırarak (bir parmak kalınlığında olmalı) yassılaştırın.
  • Üzeri için yumurta sarıları ve sıvıyağı küçük bir kapta çırpıp, karışımı fırçayla hamurların üzerine sürün.
  • Çörek otu, susam ve ay çekirdeği içini serpiştirin.
  • Tekrar mayalanması için 40 dakika daha bekletin.
  • Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirin.
Artık Keteniz servise hazır; Afiyet Olsun! :)

29 Mart 2015 Pazar

Limonlu Muffin Yapımı

MALZEMELER:

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı
  • Yarım çay bardağı limon suyu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un
Üzeri için;
  • Pudra şekeri
HAZIRLANIŞI:


  • 2 adet yumurta, 1 su bardağı toz şekerle iyice çırpılır.
  • 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağı ay çiçek yağı, yarım çay bardağı limon suyu eklenerek yeniden çırpılır.
  • 1,5 su bardağı un azar azar eklenirken, 1 paket vanilya ve 1 paket kabartma tozu da ilave edilerek çırpmaya devam edilir.
  • 1 adet limonun rendelenmiş kabuğu da eklenerek, yağlanmış muffin kalıplarına hazırlanan hamurdan 1 yemek kaşığı konur ve fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üstleri pembeleşinceye kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra kalıplardan çıkarılarak üzerine pudra şekeri serpilir ve servis edilir.
Afiyet Olsun!  :)




27 Mart 2015 Cuma

Kolay Su Böreği Tarifi


MALZEMELER:

  • 12 yumurta
  • 1 kg un
  • 450 gr kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • Alabildiği kadar un
  • Tuz
HAZIRLANIŞI:

  • Yumurtalar, tuz ve alabildiği kadar unu karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamurun yoğurun. 7 eşit bezeye ayırın.
  • Bezeleri ince açın.
  • Kıyma, kıyılmış soğan ve maydanozu bir kapta karıştırın.
  • Geniş bir tencerede su kaynatın. İçine bolca tuz atın.
  • 2 yufkayı ayırın.
  • Bir tanesini yağlanmış tepsiye dizin.
  • 5 yufkayı 4 eşit parçaya kesin.
  • Suda haşlayıp tepsiye aralarına kıymalı harcı paylaştırıp yerleştirin.
  • Kalan haşlanmış yufkayı tepsiye yayın.
  • Ocak üstünde böreğin her iki yüzeyini de pişirin.
Dilimleyip servis yapmaya hazırsınız; Afiyet Olsun! :)


24 Mart 2015 Salı

Nevzine Tatlısı Tarifi

MALZEMELER:


  • 1 kahve fincan su
  • 125 gr tereyağı
  • 125 ml zeytinyağı
  • 1 çay bardağı tahin
  • Alabildiği kadar un
  • 50 gr ceviz


Şerbeti İçin;
  • 3 su bardağı tuz şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • 1/4 limon
HAZIRLANIŞI:
 



  • Şerbet için, şeker ve suyu tencerede karıştırıp şeker eriyene kadar kaynatın.
  • Limon suyunu ekleyip 3.5 dakika daha kaynatın.
  • Tencereyi ocak üzerinden alıp şerbeti soğutun.
  • Tatlıyı pişireceğiniz tepsi içine 3 parmak kalınlığında un alın.
  • Ortasına kıyılmış ceviz içi ilave edip tekrar yoğurun.
  • Tatlı malzemesini elinizle bastırarak tepsiye yayın.
  • Kare veya baklava dilimi şeklinde dilimleyin.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin.
  • Fırında çıkardığınız sıcak Nevzine'nin üzerine soğuk şerbeti dökün.
  • Şerbeti çekene kadar bekleterek, ardından servis edebilirsiniz.
Afiyet Olsun!