18 Ekim 2016 Salı

Mutfakta ve Balkonda Yetiştirebilecek Kış Bitkileri

  Soğuk Sonbahar aylarının geldiği şu günlerde kışa hazırlık için temizlikler ve  alışverişler giderek hızlanıyor. Kışlık yorgan ve battaniyeler havalandırılıp yıkanıyor, kuru bakliyatlar depolanıyor ve kışlık kıyafetler dolaplarımızda yerlerini almaya başlıyor. Evin eksik ve bozuk kısımları birer birer tadilata giriyor. Peki ya solmaya başlayan çiçekler, tüm kışı nasıl geçirecek? Saksı bakımlarını yaptınız mı? İyisi mi siz soğuk havalarda açan kışlık çiçeklerle balkonuzu, mutfağınızı ve cam kenarlarınızı rengarenk süsleyin. Sizler için bu hafta sonbahar ve kış aylarında solmayan, ölmeyen hatta soğuklarda açan çiçekleri araştırdık ve derledik. Evde geçireceğiniz kış aylarında, etrafınızda rengarenk açıp sizi mutlu edecek çiçekler hangileridir?

Çuha Çiçeği 
Soğuk havalar denince akla ilk olarak bol polenli Çuha Çiçeği gelir. -35 derecede bile hayatta kalan, en çok Ocak ve Şubat aylarında açan Çuha çiçeğinin pek çok rengi mevcut. Baş ağrısı için çiçeklerini toplayıp çayını yapabilirsiniz. Yazın çuha çiçekleri dinlenme evresine girer, gölgede muhafaza ederek, gelecek kışa hayatta kalmasını sağlayabilirsiniz.

 

Sıklamen 
Pembe, beyaz, kırmızı ve morumsu renkleriyle açan sıklamene halk arasında tavşan kulağı da denir. Eski dildeki adı Buhur-u Meryem’dir. Aromalı kokuları ve küpe çiçekleriyle evlerin vazgeçilmezi olan Sıklamen’ler tüm yıl boyunca açar. Bakımı zordur; genellikle cam önlerinde, balkonlarda ve havadar ortamlarda kalmalıdır.

 

Kamelya
Anavatanı Güney Kore, Çin ve Tayvan olan Kamelyalar, kış aylarında hem evde hem de bahçede –20 derecede bile yaşamaya devam eder. Serin toprakları seven bu çiçek için büyük saksılar veya çömlekler kullanmalısınız. Biraz fazla suladığınızda doğrudan solacaktır, o yüzden toprağı kurumadan sulamayınız.

 

Atatürk Çiçeği
Amerika’da çok meşhur olan Poinsettia çiçeği, ülkemize Mustafa Kemal Atatürk tarafından getirildiği için böyle adlandırılır. Yaprakları beyaz, pembe ve kırmızı renge dönen Atatürk çiçeği de hem bahçede hem evde yetiştirilebilen çiçeklerden biri. -4 dereceye kadar dayanabilen, yer değişikliğini pek sevmeyen bu çiçek, balkondan içeriye soğuklar başlamadan alınmalıdır.

 

Aloe Vera
Asphodelaceae familyasından olan, tıbbi amaçlarla kullanılan bir Sarısabır türüdür. Yaklaşık 300 çeşiti vardır; ülkemizde şifalı olan 3-4 türü bulunmaktadır. Kısa sürede çok fazla kök atar ve kendi kendini çoğaltır. Jelsi yapısı sayesinde uzun süre suyu koruyabilir, toprağı kurumadan sulamayın. Sulama sırasında yapraklarına su değdirmeyin ve koparırken sadece uç kısımlarından koparın. Yanlış sulama köklerinde çeşitli hastalıklar oluşturur. 

 

On Bir Ay Çiçeği
Yılın on bir ayında çiçek açan bu çiçek, evin içerisinde havadar ve serin yerlere koyulmalıdır. Orjinal ismi Primula Obconica olan bu çiçek, kış aylarında çok fazla su istemediğinden bakımı da oldukça kolaydır.



Tüm çiçeklerinizi mevsim sonlarına denk getirerek, yılda bir kez bakıma almalısınız. Saksılarını ve köklerini havalandırıp, gerekirse gübre takviyesi uygulamalısınız. Bu sayede sürekli solan veya ölen çiçekler yerine uzun yıllar yetiştirebileceğiniz sağlıklı ve rengarenk çiçekleriniz olur... :)

0 yorum :

Yorum Gönder