25 Ekim 2016 Salı

Kesme Makarna - Erişte Tarifi


   Eskiden yaz aylarının sonunda, tüm aile toplanır, serin serin konserve, marmelat, salça tarhana ve erişte gibi tüm kış boyu tüketilebilecek yiyecekler yapardı. Eski geleneklerin çalışma yaşamına ayak uyduramadığı şu günlere üreticiler geleneksel ürünlerin yerini doldurmak için çok farklı hazır ürünler üretiyorlar. Organik hazır ürün tercih edenlerin yanında, her şeyi evde yapmak isteyen takipçilerimiz için bu hafta evde makarna tarifi hazırladık. Eski ismiyle erişte, kesme makarna olarak da bilinir ve en zahmetli kışlık erzaklar arasındadır. Zahmetli ve mevsimlik bir yemek çeşidi olduğundan, tarifimiz ortalama 5 kilo erişte içindir.

MALZEMELER
  • 15 adet yumurta
  • 5 su bardağı soğuk su
  • 500 ml süt
  • 5 kilogram un
  • 2 yemek kaşığı tuz

HAZIRLANIŞI
  • 5 kilogram ununuzu eledikten sonra geniş bir karıştırma kabına alın. 
  • Unun ortasını yuvarlak bir şekilde açın ve yumurtaları kırın. İçine 2 yemek kaşığı tuzu ekleyin. 
  • Oda sıcaklığında beklettiğiniz suyu yavaş yavaş ekleyerek yoğurmaya başlayın. 
  • Ele yapışmayacak kıvama gelen hamurunuzu dinlenmeye bırakın. 
  • Hamurun düzgün kuruması için püf noktası, nemli ve pamuklu bir bezi hamurun üzerine örtmek ve bir gece dinlendirmektir.
  • Dinlenmiş hamurunuzu küçük yuvarlak parçalara ayırın ve her birini oklavayla veya merdaneyle incecik açın. 
  • Bir kez de açılmış hamurları temiz bir çarşaf üzerinde kurutun. 
  • Temiz bir çarşaf üzerinde rahatça kurutabilirsiniz. 
  • Kurumuş yufkaları üst üste dizip kenarlarını kare olacak şekilde boydan boya kesin. Kare kestikten sonra artmış şekilsiz parçaları çorbalarda kullanabilirsiniz. 
  • Diğer tüm hamurları bıçak sırtı kalınlığında eşit ve ince şeritler halinde kesin. 
  • Son kez çarşafa yayarak havalandırıp kurutun. 
  • Kuruyup kesildikten sonra eriştelerinizi cam kavanoza veya bez torbaya koyarak nemsiz bir ortamda saklamayı unutmayın.

PİŞİRME ÖNERİLERİ
Suda haşlayarak pişirdikten sonra domatesle veya kıymayla, sarımsaklı yoğurtla ve tereyağlı salçalı sosla süsleyebilirsiniz. Kışın en fazla tüketilen gıda çorba olduğundan, kesme makarnayı şehriye veya mantı gibi de kullanabilirsiniz. Veya haşladıktan sonra suyunu atmayıp, çorbalara kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun!

0 yorum :

Yorum Gönderme