11 Ekim 2016 Salı

Aşure Tarifi

     

   Aşure, Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü yapılan bir tatlıdır. Bu sebeple tatlının ismi, Arapça' daki "onuncu" kelimesinden türetilmiştir. Çok çeşitli versiyonları yapılan aşurenin bölgeler arasında değişen tarifinde sadece ana maddeleri aynı kalır. Geleneksel usülde hazırladığımız aşure tarifimize ek olarak içine dilediğiniz malzemeyi ekleyebilirsiniz.

MALZEMELER
  • 500 g aşurelik buğday (3 su bardağı)
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 200 g kuru kayısı
  • 200 g kuru üzüm
  • 1 su bardağı fındık
  • 3 litre su
  • 2 su bardağı süt
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Çeyrek çay kaşığı tuz
  • Çeyrek çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay bardağı karanfil suyu
Üzeri için;
  • 25 g fındık
  • 25 g kuş üzümü
  • 100 g ceviz
  • 1 adet nar
  • Tarçın

YAPILIŞI
  • Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.
  • Buğdayı yıkayıp, tencereye alın; üzerine kaynar su ekleyip, 10 dk kaynatın. Çıkan sarı suyu süzün. Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu süzün. Daha sonra kaynar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı kaynatın. 
  • Yumuşayan buğdaya; pişmiş nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç ekleyin ve 15 dk kadar kaynatın.
  • Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek 15 dk daha kaynatın.
  • Tek tek cam kâselere bölüştürün.
  • Aşure kâselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.
  • Yanınızda, gerektiğinde ilave edebilmek için, sürekli kaynar su bulundurun. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.
  • Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 

Püf Noktalar:
  • Malzemeleri bir gece önceden mutlaka ıslatın. 
  • Tüm malzemeleri ayrı ayrı haşlayın. 
  • Haşlama esnasında içme suyu kullanın.
  • Yalnızca buğdayın başlama suyunu kullanın. 
  • Şeker ilavesini aşurenin tadına bakarak gerçekleştirin. 
  • Karanfil suyu için, karanfili kaynatın ve demlemeye bırakın. 
Afiyet Olsun! :)

0 yorum :

Yorum Gönderme