16 Eylül 2015 Çarşamba

Biri Lazanya mı Dedi?

Beşamel soslu bu İtalyan lezzete bayılacaksınız; garanti ediyoruz!

Gerekli Malzemeler:

Lazanya için;

  • 12 yaprak Lazanya 
  • Bu sayı pişirme kabınızın büyüklüğüne göre değişebilir. 12 yaprak standart ölçüdür.
  • 1 su bardağı kaşar peyniri

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı terayağı
  • 4 yemek kaşığı un (Sosu hazırlarken unu azar azar eklemenizi tavsiye ediyoruz. Böylelikle sos hazırlığında topaklanma olursa, eklemeyi kesebilirsiniz.)
  • 3 su bardağı süt (Lazanyayı yumuşatması için, normal beşamel sos kıvamından biraz daha sıvı bir karışım elde etmelisiniz.)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber

Kıymalı iç harç için;

  • 300 gr. kıyma
  • 1 büyük soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 adet domates (Acı sevenler, domates yerine biber salçası da kullanabilirler.)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı:

İç harç için;

  • Kıymayı bir ölçek yağ ile kavurmaya başlayın.
  • Kıyma suyunu bırakıp, bir kısmını çektikten sonra, yemeklik doğradığınız soğanları tavaya ekleyin.
  • Soğanlar solduktan sonra, 1 yemek kaşığı salça ekleyin ve kavurmaya devam edin.
  • Yemeklik doğradığınız sarımsakları da, tavaya ekleyin.
  • Küp küp doğradığınız domatesleri ekleyip, domatesler pişene kadar, tavanızın ağzını kapatıp bekletin.
  • Domatesler piştikten sonra ocağın altını kapatın.

Beşamel sos için;

  • Tereyağını eritip çırpma teli ile karıştırarak unu ekleyin ve un pürüzsüz olana dek karıştırmaya devam edin.
  • Tereyağının içinde erimiş sıvı bir un kütlesi olana dek bir süre kavurun.
  • Kavurduğunuz un ve tereyağının üzerine, bir yan karıştırmaya devam ederek azar azar süt ekleyin.
  • Karışım göz göz olana dek, karıştırarak pişirin.
  • Tuz ve karabiberleri de ekleyin.
  • Soğumaya başladıkça katılaşacağını da haesaba katarak, çok koyu kıvamlı olmadan sosunuzu beklemeye bırakın.

Lazanya için;

  • Beşamel sos ve kıymalı iç harç sıcakken yemeğinizi hazırlamanız çok önemli. Bu sayede lazanyalar yumuşayacak ve enfes bir lezzet açığa çıkacaktır.
  • Lazanyaları haşlamadan, dikdörtgen bir borcamın içine diklemesine dizin.
  • Borcama önce bir kepçe beşamel sostan yayın ve üzerine bir kat lazanya dizin. (Tüm alanı kaplayacak şekilde.)
  • Lazanyanın üzerine, kıymalı iç harçtan ince bir kat olacak şekilde eşit olarak yayın.
  • Yaydığınız kıymalı iç harçın üzerine, tekrar bir kepçe kadar beşamel sos dökün.
  • Sosun üzerine ise gene lazanya dizerek, iç harç bitene kadar bu işlemi aynı sırayla tekrar ettirin.
  • En üste geldiğinizde, bir kat lazanya serip, beşamel sosun kalanını dökün.
  • Sosun üzerine kaşar peyniri rendeleyerek iyice yayın.
  • 175 derecelik fırında, kaşarlar kızarana kadar pişirin ve ağzınıza layık hale gelen lazanyayı bir süre dinlendirerek servise hazırlayın!

Cümleten Afiyet Olsun Efendim! :)

0 yorum :

Yorum Gönder