Beşamel soslu bu İtalyan lezzete bayılacaksınız; garanti ediyoruz!
Gerekli Malzemeler:
Lazanya için;
- 12 yaprak Lazanya
- Bu sayı pişirme kabınızın büyüklüğüne göre değişebilir. 12 yaprak standart ölçüdür.
- 1 su bardağı kaşar peyniri
Beşamel sos için;
- 2 yemek kaşığı terayağı
- 4 yemek kaşığı un (Sosu hazırlarken unu azar azar eklemenizi tavsiye ediyoruz. Böylelikle sos hazırlığında topaklanma olursa, eklemeyi kesebilirsiniz.)
- 3 su bardağı süt (Lazanyayı yumuşatması için, normal beşamel sos kıvamından biraz daha sıvı bir karışım elde etmelisiniz.)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
Kıymalı iç harç için;
- 300 gr. kıyma
- 1 büyük soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 adet domates (Acı sevenler, domates yerine biber salçası da kullanabilirler.)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı pulbiber
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı:
İç harç için;
- Kıymayı bir ölçek yağ ile kavurmaya başlayın.
- Kıyma suyunu bırakıp, bir kısmını çektikten sonra, yemeklik doğradığınız soğanları tavaya ekleyin.
- Soğanlar solduktan sonra, 1 yemek kaşığı salça ekleyin ve kavurmaya devam edin.
- Yemeklik doğradığınız sarımsakları da, tavaya ekleyin.
- Küp küp doğradığınız domatesleri ekleyip, domatesler pişene kadar, tavanızın ağzını kapatıp bekletin.
- Domatesler piştikten sonra ocağın altını kapatın.
Beşamel sos için;
- Tereyağını eritip çırpma teli ile karıştırarak unu ekleyin ve un pürüzsüz olana dek karıştırmaya devam edin.
- Tereyağının içinde erimiş sıvı bir un kütlesi olana dek bir süre kavurun.
- Kavurduğunuz un ve tereyağının üzerine, bir yan karıştırmaya devam ederek azar azar süt ekleyin.
- Karışım göz göz olana dek, karıştırarak pişirin.
- Tuz ve karabiberleri de ekleyin.
- Soğumaya başladıkça katılaşacağını da haesaba katarak, çok koyu kıvamlı olmadan sosunuzu beklemeye bırakın.
Lazanya için;
- Beşamel sos ve kıymalı iç harç sıcakken yemeğinizi hazırlamanız çok önemli. Bu sayede lazanyalar yumuşayacak ve enfes bir lezzet açığa çıkacaktır.
- Lazanyaları haşlamadan, dikdörtgen bir borcamın içine diklemesine dizin.
- Borcama önce bir kepçe beşamel sostan yayın ve üzerine bir kat lazanya dizin. (Tüm alanı kaplayacak şekilde.)
- Lazanyanın üzerine, kıymalı iç harçtan ince bir kat olacak şekilde eşit olarak yayın.
- Yaydığınız kıymalı iç harçın üzerine, tekrar bir kepçe kadar beşamel sos dökün.
- Sosun üzerine ise gene lazanya dizerek, iç harç bitene kadar bu işlemi aynı sırayla tekrar ettirin.
- En üste geldiğinizde, bir kat lazanya serip, beşamel sosun kalanını dökün.
- Sosun üzerine kaşar peyniri rendeleyerek iyice yayın.
- 175 derecelik fırında, kaşarlar kızarana kadar pişirin ve ağzınıza layık hale gelen lazanyayı bir süre dinlendirerek servise hazırlayın!
Cümleten Afiyet Olsun Efendim! :)
0 yorum :
Yorum Gönder