17 Ekim 2015 Cumartesi

Vazgeçilmez İtalyan Lezzeti: Pizza!


7'den 70'e herkesin damak zevkine hitap eden pizzayı evde yapmayı hiç denediniz mi?
Özellikle evdeki küçükler için, içinde ne olduğunu bileceğiniz, ev yapımı şahane bir pizza için tarifimize bir göz atmanızı tavsiye ediyoruz. :)
Yorulmadan, bir çok pizza markasına taş çıkartabilir, ailenizin gönlünde taht kurabilirsiniz; bizden söylemesi! ;)

Gerekli Malzemeler:
Hamur için;
  • 4 su bardağı un
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket instant maya (10 gr.)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Ilık su

Sos için;
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı kekik
  • Pul biber
  • Karabiber
  • 1 çay bardağı su

Üzeri için;
  • 10 dilim sucuk
  • 2 adet sosis
  • Siyah zeytin
  • Yeşil zeytin
  • Tane mısır
  • Kaşar peyniri
  • Haşlanmış mantar

Not: Pizza hamurunun üzerine yerleştireceğiniz malzemeleri, damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz. Yukarıda belirttiğimiz malzemeler, standart karışık pizza içeriğindeki malzemeleri kapsamaktadır. 

Hazırlanışı:
Hamuru için;
  • Öncelikle mayayı küçük bir kaba koyun ve çok az miktarda suyla karıştırıp iyice eritin.
  • Unu yoğurma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açın.
  • Unun kenarlarına biraz tuz serpin. Ancak, ortasına açtığınız havuza gelmemesine dikkat edin.
  • Un havuzunun ortasına da, suda erittiğiniz mayayı dökün.
  • Elde ettiğiniz un-maya karışımına sıvı yağ ilave edin ve yavaş yavaş ılık su ilave ederek yoğurmaya başlayın.
  • Kulak memesi yumuşaklığına yakın bir kıvama gelinceye dek, hamuru yoğurmaya devam edin.
  • Yoğurma işlemini tamamladığınızda, pizza hamurunun üzerini bir bez ile kapatın ve 10 dakika bekleterek mayalanmasını sağlayın.
Hamuru mayalanma bıraktığınıza göre, sosu hazırlamaya geçebilirsiniz. :)

Sosu için;
  • Bir kaseye önce salça dökün. 
  • Salçanın üzerine sıvı yağ, pul biber ve karabiberi sırasıyla ekleyin. (İsterseniz, biraz nane ve kimyon da ekleyebilirsiniz.)
  • Elde ettiğiniz karışımın üzerine son olarak tuz ekleyip, hepsini iyice karıştırın.
Sosu da hazırladığınıza göre, artık pizzanıza lezzet katacak üst malzemelerin hazırlığına geçebilirsiniz. :)
Pişirme Önerileri;
  • Mayalanmaya bıraktığınız pizza hamurunu, merdane ile açın ve hafifçe yağladığınız tepsiye yerleştirin.
  • Pizza tepsisini, önceden ısıttığınız 180 derecelik fırına sürün ve 5 dakika ön pişirme yapın. (Böylece pizzanız daha lezzetli olacaktır.)
  • 5 dakika sonra, pizza hamurunu fırından çıkarın ve üzerine hazırlamış olduğunuz sosu güzelce yayarak dökün.
  • Sosladığınız hamurun üzerine, dilimlediğiniz malzemeleri ekleyin ve 180 derecelik fırına tekrar sürün.
Pizzanın üst malzemeleri piştiği zaman, pizzanız servise hazır demektir. :)

Sağlıklı bir şekilde hazırlanmış ev pizzanızı ister üçgen şeklinde, isterseniz de kare şeklinde kesip servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun! :)

0 yorum :

Yorum Gönder