21 Ekim 2015 Çarşamba

Merhaba Aşure Dönemi!


Tadına doyulmaz Aşure Dönemi geldi! 
Peki ya siz Aşure hazırlığı için hazır mısınız?
İşte sevdiklerinizle gönül rahatlığıyla paylaşabileceğiniz, ev yapımı enfes Aşure tarifimiz! :)

Malzemeler
  • 500g aşurelik buğday (3 su bardağı)
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 200 g kuru kayısı
  • 200 g kuru üzüm
  • 1 su bardağı fındık
  • 3 lt su
  • 2 su bardağı süt
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Çeyrek çay kaşığı tuz
  • Çeyrek çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay bardağı karanfil suyu

Üzeri için;
  • 25 g fındık
  • 25 g kuş üzümü
  • 100 g ceviz
  • 1 adet nar
  • Tarçın

Hazırlanışı
  • Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın.
  • Buğdayı yıkayıp,derin bir tencerede 10 dakika kaynatın. 
  • Kaynama işleminden sonra buğdayların suyunu iyice süzün. 
  • Aynı işlemi bir kez daha yapın ve suyunu tekrar süzün. 
  • Kaynamış su ekleyerek yaklaşık 50 dakika kadar orta ateşte kaynatın.
  • Yumuşayan buğdayın içine haşlanmış nohut, fasulye, küçük doğranmış kayısı, kuru üzüm, yıkanmış pirinç ekleyerek, 15 dakika kaynatın.
  • Sıcak süt, şeker, tuz, karabiber, fındık, karanfil suyu ekleyerek, 15 dakika daha kaynatın. Bu esnada yanınızda sürekli kaynar su bulundurun. Aşurenin kıvamını ayarlayabilmek için sıcak suya ihtiyacınız olacaktır.
  • Hazır olan aşureyi, cam keselere koyun.
  • Aşure soğuduktan sonra, kaselerin üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.


Afiyet Olsun! :)

0 yorum :

Yorum Gönder