28 Eylül 2016 Çarşamba

Beşamel Sos Tarifi

   

Fransa mutfağının temel soslarından biri olan Beşamel Sos, yemeklerin içinde veya -katı kıvamlı yapılırsa- yemeklerin üzerinde kullanılır. Özellikle kremalı çorbalarda, pürelerde, sebze ve et yemeklerinde çok kullanılan Beşamel Sos'un katı kıvamı, fırın makarna, kroket gibi yemeklerin üzerine eklenir.

Beşamel Sos ile yaptığınız yemeğin daha lezzetli olmasını istiyorsanız, sulu yemeklerde daha sıvı kıvamlı; dolgu veya süsleme amaçlı kullanacaksanız daha katı kıvamlı olmasına dikkat edin. Bunun için istenilen kıvama göre un ve süt miktarlarında azaltma veya artırma yapabilirsiniz.

MALZEMELER
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 su bardağı süt 
  • Tuz 
  • Çekilmiş beyaz biber 
  • Karabiber

HAZIRLANIŞI
  • Öncelikle sütü ısıtın. 
  • Ayrı bir tencerede tereyağını eritin. 
  • Yağın içerisine unu eleyerek ekleyin ve bir iki dakika karıştırarak kavurun. 
  • Ardından sıcak sütü yavaş yavaş ekleyin ve tahta kaşık ile sürekli karıştırın. 
  • Sos kaynamaya başlayınca, kısık ateşte karıştırmaya devam edin. 
  • Son olarak tuz, beyaz biber ve karabiberi ekleyin. 
Beşamel sosunuz hazır! Unutmayın kıvamını kendi isteğinize göre ayarlayabilir, farklı kıvamlarda (katı veya sıvı) kullanabilirsiniz.

Afiyet Olsun!  :)

0 yorum :

Yorum Gönderme