27 Aralık 2016 Salı

Şifalı Tavuk Çorbası


  Şifalı tavuk çorbası her yaştan insanın severek yediği, kış aylarının vazgeçilmez çorbalarındandır. Her yörede farklı bir usulle pişirilir; terbiyeli, terbiyesiz, salçalı veya sebzeli... Bazı bölgelerde bereketli bir çorba olduğundan, düğünlerin çorbası olarak bilinir. Bol limonlu ve karabiberli tüketildiğinde soğuk algınlığına şifa olur. İşte Beğendik usulü şifalı tavuk çorbası tarifi! Bir kez denedikten sonra, kış boyunca sık sık yapacaksınız. 

MALZEMELER
• 3 tane tavuk baget
• 2 litre su
• 1 su bardağı tel şehriye veya pirinç

Terbiyesi  için;

• 1 adet  yumurta sarısı
• 1 adet limonun suyu
• 1,5 tatlı kaşığı tuz

Üzerine;
• 3 çorba kaşığı tereyağ
• Taze çekilmiş karabiber

YAPILIŞI
• Suyu derince bir tencerede kaynatın.
• Su kaynadıktan sonra, yıkanmış tavuk bagetlerini ekleyip haşlanmaya bırakın.
• Bu esnada pirinci güzelce yıkayıp suyunu süzün. Eğer şehriye kullanacaksanız yıkamayın; çünkü şehriye pirince göre daha kısa sürede yumuşar.
• Tavuk butları pişince süzerek tencereden alın ve soğumaya bırakın.
• Tavukları aldığınız tenceredeki suya, pirinçleri veya şehriyeleri ekleyin ve kısık ateşte kaynamaya bırakın.
• Pişen tavukları ufak parçalara bölüp yeniden tencereye alın ve pirinçler hafif şişene kadar kaynatın.
• Terbiye için bir yandan, yumurta sarısını çukur bir kap içine alarak iyice çırpın.
• 3-4 dakika çırptıktan sonra 1 limonun suyunu ekleyin ve tekrar çırpın.
• Pirinçler  pişmeye başlayınca terbiye kasesine, çorbanın sıcak suyundan bir kepçe alın ve iyice karıştırıp tencereye ekleyin.
• 1 taşım kaynattıktan sonra tuzunu ilave edip karıştırın ve ocaktan alın.
• Üzerine yapacağınız sos için tereyağını tavada eritip pembeleşince ocağı kapatın.
• Servis tabaklarına çorbayı alın, üzerine tereyağ ve taze karabiber gezdirip servis yapın.
• Dilerseniz çorbanızı içerken de içine limon sıkın. Bu, hastalıklara şifa olacaktır.

                                                               Afiyet olsun! :)

0 yorum :

Yorum Gönder