29 Aralık 2015 Salı

Fırında Tavuk İle Sofranız Mis Gibi Lezzet Koksun!

Malzemeler

  • 1 adet 2 kg'lık bütün tavuk (derisiyle birlikte)
  • 2 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı balzamik sirke
  • 5 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
  • 1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
  • 1 tatlı kaşığı çekilmiş dört renk biber
  • 1 adet mandalina kabuğu rendesi
  • 2 dal zahter kekik
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı bal
Tavuğun içi için;

  • 1 adet limon
  • 1 adet mandalina
  • 2 dal biberiye
  • 3 - 4 dal zahter kekik
Garnitür için;

  • 1/2 kilo taze patates
  • 300 gr brokoli
  • 1 adet havuç
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet kurutulmuş acı biber
  • 4 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Hazırlanışı
  • Bütün tavuğu yıkayıp kurulayın ve bir tepsiye yerleştirin.
  • Tavuğun derisini parmaklarınız ile nazikçe açın.
  • Ufak bir bıçakla, tavuğun üst derisine zarar vermeden, eliniz derinin altındayken, ete derin çizikler atın. (Hazırlayacağınız marine sosu, bu çiziklerin içine yaydığınızda tadına doyamayacaksınız.)
Tavuğun çeşnisi için;
  • Havana sırasıyla sarımsak, tuz, kişniş ve zahter kekiği koyup, dövün.
  • Baharatlar iyice dövülünce, 1'er mandalina ve limon kabuğu rendesi ekleyin.
  • Daha sonra, 2 çorba kaşığı biber salçası, 4 çorba kaşığı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı balzamik sirke ve 1 çorba kaşığı tereyağını ilave edin. 
  • İyice karıştırıp, tavuğun altına ve üstüne yedirin.
Son olarak;
  • 1 limonu ve 1 mandalinayı, 4 parçaya bölüp tavuğun içine yerleştirin.
  • 1 dal zahter ve 2 dal biberiyeyi de aromatik bir tat katması için tavuğun içine koyun.
Pişirme;
  • Fırını 185 derecede alt üst pişirme olarak ayarlayın.
  • Hazırladığınız tavuğu, fırının ızgara teline yerleştirin.
  • Yerleştirirken, önce tavuğun altını, üst tarafa bakacak şekilde koyun ki, pişme sırasında ters yüz ettikten sonra, üst tarafı güzel görünsün. :)
  • Tavuğun yanında servis etmek için, fırın tepsisine 15 adet taze küçük patatesi ikiye bölüp yerleştirin.
  • 1 havucu soyarak, ince dilimler halinde kesip tepsiye ekleyin.
  • 1/2 brokoliyi de aralara yerleştirip, üzerine; kabuklu 1 baş sarımsak, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1 çorba kaşığı çekilmiş karabiber, 1 adet süs kırmızı biberi ekleyin.    
  • Hazırladığınız garnitür tepsisini de tavuğun alt rafına yerleştirin.
  • Pişme süresinin yarısı tamamlandığında, tavuğu çevirin ve üzerine 1 çorba kaşığı bal dökün.

Öneriler:
  1. Eğer tavuğu, 1 gün evvelden soslayıp bekletirseniz, çok daha lezzetli olacaktır. Çünkü tavuk bütün sosları çekecektir.
  2. Tavuğu soslarken, tavuğun derisi üzerinden değil, baş kısmından yavaş ve dikkatli bir şekilde deriyi ayıra ayıra ilerlemeniz, lezzeti arttıracaktır.
Unutmayın!
Bütün tavuk için fırında pişme süresi, kg başına 45 dakikadır.
2 kg'lık tavuğun, 185 derecelik fırında pişme süresi, yaklaşık olarak 1 saat 30 dakikadır.


*Tarif; Refika Birgül'e aittir.

0 yorum :

Yorum Gönderme